ارزیابی رابطه بین متغیرهای حسابداری و قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران |
اساس و پایه اصلی قیمتگذاری سهام شرکتها طبق اظهارات مسئولین و کارشناسان سازمان بورس تهران، درآمد هر سهم آنها بود. این کمیته جهت قیمتگذاری سهام شرکتها از دو روش خردهفروشی و عمدهفروشی استفاده مینمود. تفاوت عمده محاسبه قیمت سهام در این دو روش ناشی از متفاوت بودن اهداف سرمایهگذاران از خرید سهام بود،بدیهی است که کنترل سرمایهگذاری از طریق تعداد اعضای هیئتمدیره انتخابشده توسط وی (سرمایهگذار) در شرکت انجام میپذیرفت که بستگی به درصد سهام وی در هر شرکت داشت (جهانخانی و عبداله زاده 1379، ص 21).
متأسفانه عدم رعایت کامل مبانی علمی در قیمتگذاری سهام و اعمالنظر نهادهای دولتی عرضهکننده سهام باعث میگردد که قیمت تعیینشده برای سهام ارتباط نزدیک و سیستماتیکی با ارزش اینگونه سهام نداشته باشد و ازآنجاییکه اولین و مهمترین عاملی که در اتخاذ تصمیمات سرمایهگذاری در بورس فرا روی سرمایهگذار است عامل قیمت است بهتبع آن مقوله ارزشیابی و برآورد قیمت ذاتی سهام مطرح میگردد. با توجه به حجم قابلتوجه وجوهی که در خریدوفروش سهام مورد مبادله قرار میگیرد قیمت سهام باید نمودی حقیقی از ارزش واقعی (ذاتی) باشد، ازاینرو ضروری به نظر میرسد که روش مناسب صحیح و متکی به اصول علمی در ارزشیابی اوراق بهادار فراروی جامعه سرمایهگذار کشور و نیز مسئولین امر در سازمان بورس اوراق بهادار تهران قرار گیرد.
1-2 بیان مسئله تحقیق
با استفاده از نتایج پژوهش میتوان مؤثرترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت سهام را مشخص نمود و بهاینترتیب قیمت بازار سهام را با این عوامل مرتبط ساخت و در راستای تصمیمگیری جهت انتخاب پرتفوی سرمایهگذاری به کاربست.
تغییرات و تحولات حسابداری برخلاف اقتصاد بیش از آنکه به علت ارائه نظریههای جدید در جامعه علمیباشد، عمدتاً متأثر از تغییرات محیطی و عکسالعمل و پاسخ حسابداران به تغییرات و بحرانهای اقتصادی و قانونی و غیره بوده است. در این فرآیند هم استفادهکنندگان و هم افراد حرفهای به ثبات رفتاری دچار میشوند. نظریههای اقتصادی با پیشفرضهایی سعی میکنند دنیای پیچیده را آنچنان ساده کنند که بتوانند آنها را به مدلهای ریاضی خطی و سادهای که امکان انجام محاسبات و پیشبینیها را میسر سازد تقلیل دهند و حسابداران همان مدلهای سادهشده اقتصادی را با پیشفرضهای دیگری چنان ساده میکنند که بتوانند متغیرهای مدلها را به روش قانعکنندهای اندازهگیری کنند. درنتیجه حسابداری به یک سری روشها تقلیل یافته و درجه انعطافپذیری آن در برخورد با موقعیتهای پیچیده و متحرک دنیای واقعی بسیار کم میشود و را ه حلهایی ارائه میکند که ایستا و مبتنی بر روشها و رسوم ثابت و از قبل تعیینشده است. بهاینترتیب حسابداران واقعیتها را که در اساس ماهیتی چندبعدی دارند باید به ارقام یکبعدی تبدیل کنند یعنی کار غیرممکن را ممکن سازند. سادهسازی بیشازحد و عدم توجه به پیشفرضهای مدل و استفاده از مدل بهصورت مکانیکی و تهیه دادههای آن بر اساس اطلاعات جایگزین حسابداری، موجب اشتباهات در پیشبینیها و گمراه شدن استفادهکنندگان از نتایج تحقیقات شده است. برخورد این نظامهای فکری در دهه اخیر به علت فعال شدن بورس اوراق بهادار و مسئله ارزشیابی و قیمتگذاری سهام در تحقیقات اخیر متبلور شده است (ثقفی،1382).
لذا در این پژوهش به دنبال پاسخگویی به سؤال اساسی زیر میباشیم:
چه رابطهای بین متغیرهای حسابداری و قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد؟
1-3 اهمیت و ضرورت تحقیق
- با استفاده از نتایج پژوهش میتوان مؤثرترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت سهام را مشخص نمود و بهاینترتیب قیمت بازار سهام را با این عوامل مرتبط ساخت و در راستای تصمیمگیری جهت انتخاب پرتفوی سرمایهگذاری به کاربست.
- سهامداران و سرمایهگذاران نیازمند شناسایی متغیرهای عمدهای میباشند که بازده سهام را تبیین نماید. آگاهی از متغیرها و دستیابی به مدل مناسب میتواند منجر به بهبود سرمایهگذاری آنها گردد و با توجه به اینکه هدف هر انسان عاقل و اقتصادی، کسب بازدهی بالاتر و بیشتری میباشد و از سوی دیگر تحلیل تکنیکی در قالب اطلاعات تخصصی و قواعد ویژهای سعی در پیشبینی جهت و حتی اندازه حرکت قیمت اوراق بهادار در آینده دارند.
- گسترش دانش امور مالی: رشد و تکامل هر رشته از دانش بشری مرهون تلاش اندیشمندان، تئوریسینها و محققین در ایجاد و بسط تئوریها باقدرت اندیشه و تحقیقات مستمر در این زمینه بوده است. آنان همواره در پی بررسی و تلاش برای یافتن پاسخی برای سؤالات خود در موارد گوناگون بودهاند. بدیهی است یکی از موارد اهمیت انجام پژوهش حاضر نیز تلاش در جهت بسط دانش مالی در حوزهی بورس اوراق بهادار بوده است.
1-4 اهداف تحقیق
ارزش و اعتبار قوانین هر علم و تحقیقی به روششناختی که در آن بکار میرود بستگی دارد و هدف علمی این تحقیق ارزش و اعتبار بخشیدن به فرضیه تحقیق میباشد تا این تحقیق بتواند در بالا بردن سطح دانش عمومی موردنیاز استفادهکنندگان مؤثر باشد و همچنین زمینهساز بستر مناسبی برای تحقیق آتی در سایر مراکز آموزشی و پژوهشی باشد. اهداف این تحقیق بهصورت به شرح زیر میباشد.
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
اهداف تحقیق حاضر بر اساس تقسیمبندی اهداف به اهداف اصلی و فرعی به شرح زیر قابلطبقهبندی میباشد
هدف اصلی:
ارزیابی رابطه بین متغیرهای حسابداری و قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران
اهداف فرعی:
- ارزیابی رابطه بین سود هر سهم و قیمت سهام در قلمرو تحقیق
- ارزیابی رابطه بین سود تقسیمی هر سهم و قیمت سهام در قلمرو تحقیق
- ارزیابی رابطه بین ارزش دفتری هر سهم و قیمت سهام در قلمرو تحقیق
1-5 سؤالات تحقیق
سؤال اصلی:
چه رابطهای بین متغیرهای حسابداری و قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد؟
سؤالات فرعی:
- چه رابطهای بین سود هر سهم و قیمت سهام در قلمرو تحقیق وجود دارد؟
- چه رابطهای بین سود تقسیمی هر سهم و قیمت سهام در قلمرو تحقیق وجود دارد؟
- چه رابطهای بین ارزش دفتری هر سهم و قیمت سهام در قلمرو تحقیق وجود دارد؟
1-6 فرضیههای تحقیق
فرضیه اصلی:
بین متغیرهای حسابداری و قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران رابطه مستقیم وجود دارد.
فرضیات فرعی:
- بین سود هر سهم و قیمت سهام در قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
- بین سود تقسیمی هر سهم و قیمت سهام در قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
- بین ارزش دفتری هر سهم و قیمت سهام در قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
1-7 روش پژوهش
روش تحقیق از جهت هدف: با توجه به اینکه در این تحقیق از مدلها، روشها و نظریههای موجود در راستای حل مسئله یا بهبود وضعیت هستیم، بنابراین تحقیق فوق از جهت هدف، کاربردی است.
روش تحقیق از جهت روش استنتاج و گردآوری دادهها: با عنایت به اینکه از جامعه آماری (شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران) نمونه علمی انتخابشده است، بنابراین از جهت روش استنتاج استقرایی است.
روش تحقیق از جهت طرح تحقیق: نهایتاً با عنایت به اینکه دادههای اصلی تحقیق در کار میدانی بر مبنای عملکرد گذشته و دادههای تاریخی مندرج در صورتهای مالی به دست خواهد آمد، بنابراین تحقیق فوق از جهت طرح تحقیق، پس رویدادی است.
1-8 قلمرو پژوهش
هر پژوهش باید دامنه مشخص و تعریفشدهای داشته باشد تا پژوهشگر در تمامی مراحل احاطه کافی بر کار خود داشته باشد و بتواند پیامدهای حاصل از نمونه را به جامعه آماری تعمیم دهد. قلمرو این پژوهش ازلحاظ موضوعی، زمانی و مکانی به شرح زیر میباشد:
1-8-1 قلمرو موضوعی
قلمرو موضوعی پژوهش ارزیابی رابطه بین متغیرهای حسابداری و قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران است.
1-8-2 قلمرو مکانی
1-8-3 قلمرو زمانی
قلمرو زمانی تحقیق حاضر بر مبنای بازه زمانی دادههای موردمطالعه عبارت از بازه زمانی 5 ساله مربوط به سالهای عملکردی مالی 1388 الی 1392 بوده است.
1-9 تعریف واژهها و اصطلاحات تحقیق
DPS یا سود تقسیمی هر سهم: هرسال شرکتها بخشی از سود خالص را مطابق قانون و بخشی را بر اساس نیاز شرکت نزد خود نگهداری میکنند و مابقی را بین سهامداران تقسیم مینمایند. به مقدار سودی که شرکت تقسیم میکند و بهطور نقدی به دست سهامدار میرسد. سود پرداختی هر سهم از تقسیم کل سود پرداختی (مصوب مجمع عادی سالانه) بر تعداد سهام شرکت به دست میآید.
EPS یا سود هر سهم: سود هر سهم (EPS) یکی از آمارههای مالی بسیار مهم است که موردتوجه سرمایهگذاران و تحلیل گران مالی میباشد. EPS از تقسیم سود پس از کسر مالیات شرکت، بر تعداد کل سهام، محاسبه میشود.
BVPS یا ارزش دفتری هر سهم: از تقسیم حقوق صاحبان سهام در ترازنامه بر تعداد سهام به دست میآید. نشاندهنده ارزش دفتری است که در صورت انحلال شرکت و پس از پرداخت تمام بدهیهای شرکت به ازای هر سهم نصیب سهامداران میشود.
1-10 ساختار تحقیق
گزارش تحقیق حاضر طی 5 فصل به ترتیب زیر ارائهشده است.
فصل اول: در این کلیات تحقیق ارائه مشتمل بر تشریح و بیان موضوع، اهداف و سؤالات و فرضیات تحقیق، روش کلی تحقیق، قلمرو تحقیق، تعاریف عملیاتی واژهها مورداشاره قرار گرفت.
فصل دوم: در این فصل ادبیات و پیشینه موردبررسی قرارگرفته است. در این فصل پس از ارائه مبانی نظری موضوع تحقیق، تحقیقات مختلفی که در رابطه با ابعاد مختلف موضوع پژوهش انجامگرفته، بررسی میشود.
فصل سوم: در این فصل به شرح جزییات اجرایی روش تحقیق اختصاصیافته است. در این فصل به ترتیب روش کلی تحقیق، جامعه آماری، نمونه آماری، ابزار و روشهای گردآوری و تحلیل دادهها موردبحث قرارگرفته است.
فصل چهارم به توصیف نمونه آماری، توصیف یافتهها، تحلیل پیشفرضها و نهایتاً تجزیهوتحلیل روابط بین متغیرها در راستای فراهم آوردن یافتههای موردنیاز در استنتاج نسبت به فرضیات تحقیق تشریح شدهاند.
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-05-12] [ 08:27:00 ق.ظ ]
|