بررسی مقایسهای عملکرد مدل شبکه عصبی با مدلهای رگرسیونی خطی چندبخشی و خطی ساده در |
در اواخر دهه 1920 رایج شدن صورتحساب سود و زیان همراه با فشارهای قابل توجه از سوی افراد خارج از حرفه حسابداری و نیز عدم رضایت دستاندرکاران حرفهای و دانشگاهیان از روشهای جاری، تغییرات مهمی را در تفکر و نظریه حسابداری بوجود آورد. یکی از مهمترین این تغییرات تاکید و توجه بیشتر به صورت حساب سود و زیان که پیشتر معطوف به ترازنامه بود، سبب شدهاست تا مقولهای به نام مدیریت سود متولد و مطرح شود.
در دهههای اخیر مطالعات زیادی در خصوص مدیریت سود صورت پذیرفته و ادبیات بسیاری از آنها در مورد انگیزهها، اهداف، ابزارها و روشهای شناسایی آن بوده است. برای نمونه مکنیکولز (2000) شواهدی از افزایش فراوانی نسبی تحقیقات مرتبط با مدیریت سود نسبت به سایر موضوعات در اواخر دهه 90 ارائه نمود. بطوری که در سالهای 1996 الی 1998 تقریبا 20 درصد از کل مقالات انتشار یافته توسط 8 مجله معتبر حسابدری و مدیریت مالی آمریکا به موضوع مدیریت سود اختصاص داشت.تحقیقات اخیر به تعیین مدلی برای شناسایی مدیریت سود میپردازد. در واقع برای کاهش ریسک بحرانهای مالی ناشی از مدیریت سود و کمک به سرمایهگذاران برای اجتناب از زیانهای بزرگ در بازار سهام لازم است تا مدلی برای پیشبینی مدیرت سود توسعه یابد (چی فونگ تسایی و ین چونگ چیو،2009).
1-2.تعریف مساله
گزارشهای حسابداری باید مربوط و قابلاتکا باشد. ولی از منظر حسابداری بین این دو ویژگی باید نوعی موازنه برقرار باشد. این دو ویژگی در دو سر یک طیف میباشند که با توجه به شرایط به یکی از این دو ویژگی توجه بیشتری میشود. بعبارت دیگر هرگاه ویژگی کیفی مربوط بودن اطلاعات افزایش (کاهش) یابد ویژگی قابلیت اتکا کاهش (افزایش) مییابد. در تلاش برای ایجاد توازن بین این دو ویژگی، اصول عمومی پذیرفته شده حسابداری تا حدی به مدیران شرکتها اجازه میدهد که در تهیه صورتهای مالی، بر مبنای ارزیابیها و قضاوتهای حرفهای خود از شرایط واحد تجاری و محیط اقتصادی عمل کنند. اما متاسفانه این قضاوتها میتواند مورد سوءاستفاده مدیران در جهت منافع خودشان قرار گیرد که موجب کاهش قابلیت اتکای گزارشهای مالی میشود. بطوریکه گراهام و همکاران (2005) طی نظرسنجی خود از چهارصد نفر از مدیران شرکتهای آمریکایی نشان دادند که انگیزه زیادی بین مدیران برای انجام مدیریت سود وجود دارد. این استفاده فرصتطلبانه از قضاوتهای اختیاری در صورتهای مالی را مدیریت سود میگویند.
1-3.ضرورت انجام تحقیق
1-4.اهداف
هدف از انجام این بررسی، ارزیابی این مساله است که آیا رابطه حاکم بر فرایند تعهدات یک رابطه غیر خطی است. بعبارتی آیا مدل شبکه عصبی بر مدلهای خطی و مدل خطی چندبخشی، در شناسایی مدیریت سود برتری دارد. در این بررسی به مقایسه یک مدل رگرسیون
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
خطی، یک مدل رگرسیون خطی چندبخشی و مدل شبکه عصبی پرسپترون خواهیم پرداخت.
1-5.سوالات تحقیق
1.آیا مدل رگرسیون خطی چند بخشی بر مدل رگرسیون خطی در شناسایی مدیریت سود برتری دارد؟
- آیا مدل شبکه عصبی پرسپترون بر مدل رگرسیون خطی در شناسایی مدیریت سود برتری دارد؟
- آیا مدل شبکه عصبی پرسپترون بر مدل رگرسیون خطی چند بخشی در شناسایی مدیریت سود برتری دارد؟
1-6. فرضیات تحقیق:
- مدل رگرسیون خطی چند بخشی بر مدل رگرسیون خطی در شناسایی مدیریت سود برتری معناداری دارد.
- مدل شبکه عصبی پرسپترون بر مدل رگرسیون خطی در شناسایی مدیریت سود برتری معناداری دارد.
- مدل شبکه عصبی پرسپترون بر مدل رگرسیون خطی چند بخشی در شناسایی مدیریت سود برتری معناداری دارد.
1-7.کاربردهای تحقیق
این تحقیق که از نوع تحقیقات کاربردی میباشد میتواند مورد استفاده سرمایهگذاران در بورس اوراق بهادار تهران، تحلیلگران مالی، دانشجویان و سایر علاقمندان به مسائل مالی قرار گیرد. همچنین این تحقیق میتواند در زمینه تجزیه و تحلیلهای مالی در ارتباط با مدیریت سود چه در دانشگاهها و چه در سایر محیطهای آموزشی مورد استناد قرار گیرد.
1-8.جامعه آماری
جامعه آماری مورد استفاده در این تحقیق مجموعه شرکتهای پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران میباشد که از ابتدای سال 83 لغایت پایان سال90 در بورس فعال بودهاند. نمونه گیری از این جامعه با اعمال محدودیت های زیر صورت گرفت.
- اطلاعات مورد نیاز جهت انجام تحقیق و صورتهای مالی حسابرسی شده در طی سالهای مورد رسیدگی را ارائه کرده باشند.
- شرکتها در گروه بانکها ، بیمهها ، شرکتهای سرمایهگذاری ، واسطهگری مالی و شرکت های غیرتولیدی نباشند.
2.شرکتهایی که نسبت تعهدات کل به کل داراییهای پایان سال قبل در آنها بزرگتر یا مساوی یک نباشد.
4.سال مالی آنها پایان اسفند ماه هر سال باشد و طی دوره بررسی تغییری در سال مالی ایجاد نکرده باشند.
از آنجاییکه در این پزوهش به حجم بالایی از نمونه نیازمندیم لذا پس از اعمال محدودیت های فوق، شرکتهای باقیمانده مبنای تحلیلهای ما قرار میگیرند.
1-9.روش تجزیه و تحلیل
1-10.روش گردآوری اطلاعات
برای جمعآوری اطلاعات مربوط به مبانی نظری و ادبیات تحقیق از روش کتابخانهای استفاده میشود. همچنین اطلاعات و دادههای مورد نیاز تحقیق از صورتهای مالی و یادداشتهای پیوست شرکتها و پایگاههای اطلاعاتی سازمان بورس و اوراق بهادار، به ویژه نرمافزار رهآورد نوین، و سایت مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی بورس استخراج میگردد.
1-11.جنبه جدید بودن و نوآوری:
همانطور که در صفحات قبل هم اشاره شد، نوآوری این مطالعه مقایسه بین عملکرد شبکههای عصبی و روشهای خطی در شناسایی مدیریت سود است.
1-12.تعریف اصطلاحات تخصصی
- مدیریت سود:
اسکات در سال 1997 مدیریت سود را چنین تعریف کرده است: انتخاب خطی مشیهای (سیاستهای) حسابداری ازسوی یک شرکت به نحوی که برخی اهداف ویژه مدیریت برآورده گردد (مشایخی،1385، ص 37).
- اقلام تعهدی:
اقلام تعهدی را بیشتر بدین صورت تعریف کردهاند که گویای تفاوت بین سود حسابداری و جزء نقدی آن است؛ بهبیان دیگر، تفاوت میان زمانبندی جریانهای نقدی و زمانبندی شناخت معاملات است (علیآبادی و نوریفرد،1388). اما تعریفی که با آن بتوان ماهیت اقلام تعهدی را توصیف کرد، این است که اقلام تعهدی به معنی اقلام ایجادشده ولی موعد نرسیده هستند (تیموری، 1386).
- اقلام تعهدی غیراختیاری:
سطح قابل انتظار (عادی) از اقلام تعهدی که در شرایط عادی براساس اطلاعات قابل دسترس سرمایهگذاران برآورد میشود (مهرآذین ،1387 ،ص34).
- اقلام تعهدی اختیاری:
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1400-05-12] [ 08:12:00 ق.ظ ]
|